Masité středověké pokrmy

Douce ame

14. století, Anglie Forme of Cury, 1390
Vezmi dobré kravské mléko a dej ho do hrnce.Vezmi petržel,šalvěj,yzop,saturejku a další dobré bylinky.Nasekej je a rozmíchej je v mléce a svař je.
Vezmi napůl upečeného kapouna a rozkouskuj ho a přidej k němu pinie a čistý med.Osol a obarvi šafránem a podávej.
Kapoun (kuře) cca 1 kg,2 hrnky mléka,lžíce piniových oříšků,1/2 lžíce medu,1 čerstvá petržel,lžička yzopu,lžička šalvěje,lžička saturejky,špetka šafránu,
trocha soli.Dej kuře do trouby a když je způlky upečené,vyjmi jej a nakrájej na kousky jako do rizota.V mléce rozmíchej koření,přiveď do varu,přisyp kousky
kuřete,piniové oříšky a rozmíchej med.Povař asi 45 minut.Rozděl porce na talíře,osol a posyp zlehka šafránem.( nebylo to špatné,ale jednou to stačilo ).

Játra v medu

Byl asi můj první pokus středověkou kuchyni.
Já játra nemusím,ale pánská část skupiny si na nich docela zdatně pochutnává.
Jsou to upečená játra,která nakrájíte na plátky,svaříte med,přidáte zázvor a hřebíček.Játra dáte do nádoby,zalijete kořeněným medem a nádobu uzavřete.
Podávala jsem je se smetanovou a cibulovou hořčicí.

Kuřecí šišky

Recept je uveden u Zíbrta i Wintera.
Povařené slepičí maso posekej a přidej k němu strouhaný semel (chleba =strouhanka?) a vejce.Potom udělej pěkné kuličky a nechej je velmi pomalu opéci
a osol je.(Jde to i ze zbytky pečeného kuřete).

Kyselice

Kyselice – laicky řečeno sulc
Z červeného vína,Winter krásně popisuje nádherná díla za pomoci kyselice.Naši předkové dělali krásná umělecká díla (zvaná šauesen =jídlo na podívanou)
v podobě zahrádky,kde byli jak stromy,zvířata,tak i květy a to vše posazené právě do kyselice.Já jsem se odvážila udělat podobu rybníka.
Do kyselice jsem ponořila plněná vejce,(která se hojně dělala) z těsta,malé rybky a uprostřed jsem posadila paštiku v podobě ryby + bylinky.
Paštika v kyselici
Paštika=pupek dušený ve víně+játra+vepřové maso pečené+jáhly+brusinky(sušené)+mandle+šalvěj+tymián+zázvor+skořice a pepř,vše na jemno rozdrcené.

Kyselice
Masové knedlíky

Masové knedlíky s hořčičnou omáčkou
Knedlíky = vepřové +hovězí+šalvěj+vejce+zázvor+veka.
Omáčka = hořčice(byla jen současná, ovoce jsem na hořčici nekvasila)+hořčičné semínko+med+mušk.květ.+drcený pepř+zázvor a smetana).
Omáčka byla moc dobrá,knedlíky (dnešní karbanátky) jsem jedla už lepší.Asi se někde vloudila chybka,ale strávníci je snědli,takže to tolik nemrzelo.

Masové knedlíky
Masové koláče

Náplň=naložené a uvařené krůtí krky + hov.maso ve víně s cibulí a divokým kořením.Vše jsem pak nadrtila,jsou dobré s omáčkami.
Těsto =hl.mouka+vývar+kousek tuku+vejce a sůl)

Masové koláče
Masový koláč

Toto je recept z internetu (myslím že z dánských stránek).
Musím se přiznat,že pánové ho moc nemusí,ale já ho miluji.Chutná mi to,i když masovou náplň smíchám z kyselým zelím a dokonce se to dá i přihřát
na ohni.
Masový koláč:500 g pšeničné mouky,2,5 dl vody (nebo půl vody,polovina mléka),250 g sádla
Kuřecí náplň:Natrhané kuře s česnekem,zázvorem,tymiánem a skořicí.Dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem.
Vepřová nebo hovězí náplň: Mleté vepřové nebo hovězí maso,přidejte nakrájené žampiony,šalvěj a tymián.Dochutíme solí a pepřem.
Formování koláče:nejlépe pomocí malé dřevěné misky (asi 15 cm v průměru).Kousek těsta,asi 5 mm tlustý zatlačte do misky tak,aby okraje přesahovaly
přes okraj misky.Vložíme náplň,přiklopíme pokličkou z těsta a tu utěsníme přesahem.

Masový koláč
Masový koláč

Mohli by to být ony,co říkáte?Masové koláče má v knize jak Winter,tak Zíbrt.
Podle mne masové směsi dávali do těsta z toho důvodu,aby jim déle vydrželo.Přeci jen lednice nebyli.Ale možná také proto,že vlastně neměli k jídlu přílohy,
jako známe dnes a takový plněný koláč,je vlastně řešení,jak nejíst maso samotné.

Mozečkové kuličky

Mozečkové kuličky
Recept už zde je,stejně jako u sýrových a švestkových šišek (kuliček) to je prostě taková klasika,která nezklame.

Mozečkové kuličky

Sekané kůstky na kostech

Sekané kůstky na kostech
V receptech od Zíbrta jsem našla Sekané kůstky na kostech.Místo kostí mám špejle.
Nejprve rozvař slepici co muožeš nejlép.Zbeřiš to maso s a z těch kostí a zsekej kosieř a kosti ty schovej a neb je ztluč v hmoždieři
( kosti jsem vyhodila a použila špejle ).A když je dobře ztlučeš,daj kořenie,pepř,zázvor,hřebíček,šafránu ( ten jsem vynechala ),květu,skořice,řeckého
vína.Natluč tam vejce,aby se držalo,a což si neodjímal kosti z hnátuov a z křídel,lepajž ( nalepuj ) pak na ty hnáty,ať bylo jako hrušky,i pečiš to v čistém
másle.( Já jsem opět smažila jen na oleji a celé ty šišky jsem před smažením máčela ve vinném těstíčku ).
Až do této části jsem se řídila postupem.Přiznám se ale,že omáčku jsem nedělala.
Pak jiné kosti stluč v hmožděři,rozpusť tou jíchou,v které jsi vařil,přilít k tomu trochu vína,protiehniž skrze hartuch.Pak daj všecko koření,bez hřebíčkuov,
a vlož tam ty koury sekané a přisol,zdáliť se,a dávej na mísu.

Sekané kůstky na kostech

Design 2009 - 2014 Kopape NAVRCHOLU.cz RC Net je náš poskytovatel připojení.